Wat is marketing automation?

Laten we beginnen met de definitie van marketing automation. Net als met vele andere marketingtermen zijn hier meerdere definities voor. Wanneer wij het over marketing automation hebben, bedoelen we:

‘’Het automatiseren van marketingprocessen door middel van software met als doel de juiste persoon de juiste content op het juiste moment te geven via zijn of haar favoriete kanaal.’’

Bereik 100% van je base

Door het gebruik van een omnichannel strategie kun je het maximale rendement uit je marketinginspanningen halen. Als je een prachtige openratio van 60% kunt behalen met je e-mail, blijft er toch die 40% die niet wordt bereikt. Door het kanaal af te stemmen op je klant of lead bereik je een grotere groep. Je kunt natuurlijk ook de flow zo inrichten dat je iets doet met die 40%. Natuurlijk zijn sommige middelen duurder dan andere. Houd hier rekening mee in je multichannel aanpak. Maar wat je ook doet staar je niet blind op je prachtige openingsratio, je hebt meestal geen 100%.

Inrichten van marketing automation

Het juiste middel voor de juiste lead of klant gebruiken, is een van de mooie features van marketing automation. De mogelijkheden om marketing automation in te zetten kunnen echter ingewikkeld zijn. Je proces inrichten is dan ook niet iets wat je even in een uurtje doet. Om ervoor te zorgen dat jouw bezoeker na het eerste contactmoment de juiste content via het juiste kanaal op het juiste moment ontvangt, is er een goede aanpak nodig. Onze 100%aanpak helpt je dit gestructureerd te doen.

In dit blog nemen we je graag mee in de mogelijkheden van marketing automation en geven we je tips, zodat het jouw marketingafdeling kan versterken. Om een geautomatiseerde campagne in te richten zijn er een aantal dingen nodig.

1. Bepaal je doel
2. Bepaal jouw effectieve trigger
2. Marketing automation flow
3. Dynamische content

1. Bepaal je doel

Door een aantal vragen te beantwoorden wordt duidelijk welk doel je wilt behalen door marketing automation in te zetten:

  • Wat wil je bereiken met jouw campagne(s)?
  • Ligt de focus op meer leads, loyalere klanten en daarmee de churn reduceren? Of wil je jouw naamsbekendheid vergroten?

Denk goed na over wat je wilt bereiken en richt jouw aanpak op basis hiervan in. Stel je doelen SMART op, zodat je achteraf kunt meten of je doel behaald is. Maak ook inzichtelijk wat het budget is dat je kunt uitgeven om een rendabele campagne te draaien en wat je verwacht dat de opbrengsten per klant zullen zijn.

2. Bepaal jouw effectieve trigger

Een geautomatiseerde campagne start op een bepaald moment; dit is de trigger. Dit moment is klant-getriggerd of data-getriggerd. Een voorbeeld van een klant-trigger is een bepaalde actie online, zoals het aanvragen van informatie, een aankoop of een bezoek op je site. Het moment kan dus ook data-getriggerd zijn via programmatic advertising of een scoremodel. Voorbeelden hiervan zijn een e-mail die je ontvangt een week na je aankoop of een actie speciaal voor jou op je verjaardag.

3. Marketing automation flow

Wanneer de trigger ‘afgaat’, gaat de campagneflow van start. Dit kan eenmalig, periodiek of continu zijn. De campagneflow is een schematisch overzicht van de campagne-uitingen in chronologische volgorde. Hierin staat vastgelegd wanneer welke (dynamische) content er via welk kanaal naar welke ontvanger gestuurd wordt.

Timing is everything

Het is verstandig om de stappen binnen je geautomatiseerde campagne plaats te laten vinden door vervolgtriggers (zoals kliks, websitebezoeken of andere meetbare acties). Het vaststellen van de timing is bepalend voor je succes. Je kunt je misschien voorstellen dat een verlaten-winkelmand-campagne na een dag beter scoort dan na een maand. Andere mogelijkheden voor het instellen van de timing is het aftellen naar een event of contact opnemen 3 dagen na het laatste contact. En zo zijn er nog wel andere momenten. Soms wil je zelf bepalen wat je doelgroep wanneer krijgt. Dat kan, maar weet wel dat vraaggestuurde timing vaak voor een beter rendement zorgt.

4. Dynamische content

Een andere prachtige marketing automation feature is dat je in je software op basis van je klantdata kunt bepalen wie welke content ontvangt. Je klantdata bepaalt dan de (dynamische) content en het kanaal. Het zijn gegevens over je ontvangers. Gegevens zoals geslacht, aankoopgedrag, einddatum van abonnement, geïnstalleerde apps, gedrag, etc. Samen met jouw creatieve concept en prachtige dynamische templates voor bijvoorbeeld e-mails, direct mails of webpagina, vormt het de basis voor een hele persoonlijke indruk.

Voordelen van marketing automation

Naast het feit dat je door het automatiseren van campagnes veel tijd kan besparen, zijn er nog meer voordelen. Zo kun je jouw marketinginspanningen veel beter meetbaar maken en heb je er langer profijt van. Je maakt inzichtelijk welke bezoekers doorgroeien naar klanten. Door de kosten terug te rekenen per lead (Cost Per Lead), kan beter bepaald worden welk kanaal welke doelgroep, of zelfs welk salespersoon, binnen je team het beste resultaat levert.

We verwachten steeds meer

Consumenten verwachten steeds meer dat content aansluit op hun behoeften. En zelfs bij B2B-campagnes is de verwachting van de doelgroep steeds hoger. De resultaten van bulkmedia gaan achteruit, bulkmedia kan zelfs je merk schaden. Denk maar eens aan een klant die net besteld heeft, vlak voor het begin van jouw kortingsactie. Gericht targetten via marketing automation zorgt ervoor dat content beter aansluit op de interesses en gegevens van de klant door middel van dynamische content. Denk daarbij aan gepersonaliseerde video’s, personalisatie op landingspagina’s en in je e-mails. Door marketing automation software te combineren met dynamische content wordt de marketeer geholpen in het schrijven voor heel veel segmenten zonder heel veel uitingen klaar te zetten.

Het grootste nadeel van marketing automation

Ga je met marketing automation aan de slag dan vereist dit een andere manier van werken, die continu je aandacht vraagt en die heel veel kan opleveren als je er goed mee omgaat.

Doordat je werkt op basis van data waar de tools gebruik van maken, is alles meetbaar en inzichtelijk. Je kunt zien dat een campagne van vorig jaar, dit jaar minder goed werkt. En dat de ene collega veel hoger rendement weet te halen dan de andere collega met dezelfde tools.

Keuzes zullen niet meer gemaakt worden op basis van gevoel of wat de meerderheid 'mooi' vindt. De resultaten zullen leidend zijn en dat vraagt andere kwaliteiten van jou en jouw collega's. Hou er rekening mee dat deze verandering wellicht niet gemakkelijk is. Neem iedereen mee in het proces en zorgt dat iedereen begrijpt wat er van hem/haar verwacht wordt.

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan met marketing automation?

Om met marketing automation aan de slag te gaan zijn tools nodig. Wil je het maximale uit deze tool halen, dan is het belangrijk om eerst helder te krijgen wat jouw marketingdoelstellingen zijn. Vervolgens kun je aan de hand van de behoeftes vaststellen hoe marketing automation een rol kan spelen bij het behalen van die doelen. Besluit je om marketing automation in te zetten? Breng dan de processen én datastromen in kaart die je wilt automatiseren. Op basis daarvan kun je de keuze voor de juiste software maken.

Tools

Welke marketing automation tools zijn er?

Welke marketing automation tool het best bij jouw ambitie en organisatie past, is niet zo één, twee, drie te zeggen. Er zijn namelijk honderden tools. De keuze is enorm afhankelijk van wat je nu al hebt ingericht qua databases en bedrijfsprocessen, en gebruikt als e-mailmarketing tool en content managementsysteem. Ook is dit afhankelijk van de grootte van jouw bedrijf en klantenbestand. Om eens te kijken naar welke pakketten er zijn en welke wellicht bij jouw ambities passen, kun je een kijkje nemen in dit overzicht van een groot aantal tools.

Hulp bij marketing automation keuzes

100%driven werkt met veel verschillende pakketten en adviseert je graag over welke tool het best bij jouw organisatie past. Probeer alvast deze vragen te beantwoorden om te ontdekken waar jij nog over na moet denken.

  • Kies je voor een marketing suite of een meer specifieke tools?
  • Wil je je data in de cloud of on premises?
  • Welke functionaliteiten heb je nodig?
  • Welke koppelingen met huidige software zijn een must?
  • Welke ondersteuning heb je nodig voor jouw marketingteam?
  • Heb je de juiste mensen in je team?
  • Niet geheel onbelangrijk: wat is het budget?

Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet en je wel wat hulp kan gebruiken.

Bel ons even, we helpen je graag verder
Verder lezen:
100%driven onderdeel van United Playgrounds.
100%driven onderdeel van United Playgrounds.
We are United Playgrounds. Let’s play!...
Blijft de response op de direct mail achter? Stuur deze nog eens!
Blijft de response op de direct mail achter? Stuur deze nog eens!
Slechts 80% van de mensen open een direct mail, 20% van jouw doelgroep ziet het aanbod niet eens. Van de mensen die wel de enveloppe openen reageert niet iedereen die dat in...
Pas je journeys aan op de nieuwe telecommunicatiewet
Pas je journeys aan op de nieuwe telecommunicatiewet
De telecommunicatiewet per 1 juli 2021 Wellicht heb je er niet zo bij stilgestaan dat je telefoonummers verzamelt voor telecommunicatie, totdat je vernam dat de...
Met marketing automation bereik je jouw doelgroep nog beter!
Met marketing automation bereik je jouw doelgroep nog beter!
Laten we beginnen met de definitie van marketing automation. Net als met vele andere marketingtermen zijn hier meerdere definities voor. Wanneer wij het over marketing automation...
Een Customer Data Platform (CDP), is dat wat voor mijn organisatie?
Een Customer Data Platform (CDP), is dat wat voor mijn organisatie?
Wat is een customer data platform Een customer data platform is een digitaal platform waarop verschillende relevante databronnen gekoppeld worden. Bijvoorbeeld een CRM-systeem,...
De Data Driven Talent Journey
De Data Driven Talent Journey
Data driven Employer Branding Employer Branding is natuurlijk niets meer en minder dan het creëren van merkvoorkeur binnen een specifiek gedefinieerde groep op de arbeidsmarkt....
Scoor beter met een scoremodel
Scoor beter met een scoremodel
Scoremodellen: twee manieren Het bouwen van een scoremodel kun je doen op twee manieren, statisch of dynamisch. 1. Statische scoremodellen Gebaseerd op bijvoorbeeld klantgegevens,...
Vijf marketing tips om je online omzet een boost te geven
Vijf marketing tips om je online omzet een boost te geven
Marketing tip #1 Een nieuwsbrief met een header, footer en mooi opgemaakte boodschap, we ontvangen ze dagelijks. Vaak nadat iemand er enorm veel uren werk aan gehad heeft. Doe het...
In vijf stappen naar datagedreven marketingcampagnes
In vijf stappen naar datagedreven marketingcampagnes
Wat is datagedreven marketing? Laten we eerst beginnen met een stukje theorie. Dat is de manier van marketing bedrijven anno nu. Zowel op technisch als creatief vlak. Data...